Op werkdagen voor 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden

De vloer dweilen, pfff bij de gedachte krijg ik het al Spaans benauwd. Emmer, dweil, sop, mop, schoonmaakmiddel, spullen aan de kant, eerst stofzuigen, waterballet. Wij hebben een houten vloer in onze woonkamer, laminaat op de bovenverdiepingen, een gegoten structuur vloer in de keuken en tegels in de badkamer. In het keukenkastje stonden meerdere flessen met schoonmaakmiddel, iedere variant weer goed voor een andere vloer. Speciaal voor het dweilen van laminaat, perfect voor het dweilen van een houten vloer, ideaal om tegels te reinigen….ik bleef aan de gang. Tot ik iets ontdekte dat ervoor zorgde dat de vloer dweilen geen dingetje meer werd maar snel en simpel gedaan kon worden met een zeer goed resultaat. Vandaar dat ik deze blog schrijf om anderen te helpen om  van de vloer dweilen geen grote klus meer te maken maar snel en simpel deze belangrijke klus te kunnen klaren.

Warm of koud water?

De geleerden zijn het er niet over eens, sterker nog ze spreken elkaar tegen. Moet je warm of koud water gebruiken bij het dweilen? Sommige schoonmaakmiddelen geven op de bijsluiter aan ‘gebruiken met warm water’ en andere zeggen ‘gebruiken met koud of lauw water’. Ik ben er nog niet achter wat er gebeurt als je het ‘verkeerde’ water gebruikt bij het schoonmaakmiddel. Wat wel kan gebeuren wanneer je te warm water gebruikt:

  1. Wanneer je te veel schoonmaakmiddel gebruikt i.c.m. warm water, dan kan het zijn dat het water te snel verdampt en dan blijven de zeepresten achter op de vloer en dat zorgt voor strepen en een plakkerige vloer
  2. Sommige schoonmaakmiddel bevatten alcohol om ervoor de zorgen dat het resultaat streeploos wordt, bij gebruik van warm water kan alcohol verdampen waardoor het resultaat juist verre van streeploos wordt.

Daarnaast is er ook nog het milieuvriendelijke aspect. Warm water moet opgewarmd worden, dat kost 50x zoveel energie als bij het gebruik van koud water. Ons advies is om koud water te gebruiken om de vloer te dweilen.

Schoonmaakmiddel of niet?

We hebben het zelf ook vaak gedaan, hmm de vloer is wel erg vies. Ik gooi wel een extra dopje allesreiniger of laminaatreiniger in de emmer. Dat is helaas een verkeerde gedachte. Meer schoonmaakmiddel zorgt niet voor een beter resultaat. Ook een combinatie van middelen is geen goed idee. Zeker agressieve middelen zoals bleek en chloor maar ook azijn raden wij af. Daarbij lees je ook wel eens dat wasverzachter voor een goed resultaat zorgt, waarschijnlijk ruikt de vloer dan lekker, maar schoon is het zeker niet. Uiteindelijk is goed boenen met een goede dweil en stok, de beste oplossing. Uiteindelijk is de kwaliteit en de samenstelling van de dweil doorslaggevend voor het resultaat. Een goede doek heeft geen schoonmaakmiddel nodig.

We hebben een handig stappenplan gemaakt, om hopelijk snel en simpel de vloer te dweilen (met of zonder schoonmaakmiddel)

1.Opruimen en stofzuigen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Begin met opruimen en stofzuigen. Sla de stap van het stofzuigen absoluut niet over, want dweilen zonder te stofzuigen resulteert enkel in het verplaatsen van vuil en het maken van ranzige vlekken doordat je het stof en vuil nat maakt. Bovendien gaan haren en andere vuiligheid aan je dweil kleven waardoor deze zo vies wordt dat je ‘m haast niet meer schoon krijgt.

2. Maak een sopje

Maak nu een sopje van koud/lauw water en eventueel schoonmaakmiddel. We hebben hierboven al aangegeven, gebruik zeker niet te veel schoonmaakmiddel. Er zijn verschillende soorten schoonmaakmiddelen verkrijgbaar voor diverse soorten vloeren. Let op: op sommige ondergronden mogen bepaalde schoonmaakmiddelen niet gebruikt worden. Uiteindelijk zorgt een goede doek voor het beste resultaat en niet het schoonmaakmiddel.

3. Wring de dweil goed uit

Doop de dweil in het sopje en wring ‘m goed uit. Goed boenen met een vochtige dweil is beter dan proberen de vloer schoon te maken met overvloedig water en sop. Dan duurt het namelijk er lang voordat het droog is en het vocht kan nieuwe vlekken geven (kringen en kalk).

4. Vloer dweilen

Een vloer dweilen doe je door in één hoek van de ruimte te beginnen en met de dweil zigzaggend door de hele ruimte te gaan. Neem alle hoekjes en spleetjes mee. Dus niet alleen de zichtbare delen dweilen, maar het hele oppervlak goed boenen.

5. Maak de dweil tussendoor schoon

Spoel je dweil na iedere 2 á 3 vierkante meter goed uit. Dit doe je door de dweil in het sopje de dopen of uit te spoelen en uit te wringen en dit een aantal keer per uitspoelbeurt te herhalen. Is de dweil enigszins schoon, dan kan je weer verder.

6. Lucht drogen of nadrogen

Belangrijkste is dat je niet over een natte vloer loopt, dit geeft namelijk direct vlekken. Je kan er voor kiezen de vloer na te drogen met een doek of dweil of het door de lucht te laten drogen. Combineer dat laatste lekker met het doorluchten van de kamers, dan sla je 2 vliegen in 1 klap.

Super Shine dweil

Bovenstaande stappen kan je perfect doorlopen met de Super Shine dweil. Door zijn afmeting past hij op bijna iedere trekker. Schoonmaakmiddel is niet nodig, maak de doek goed nat, wring hem heel goed uit en dweilen maar. Het grote voordeel van deze doeken is dat de doek ook meteen het oppervlak droogt en je dus niet lang hoeft te wachten voor je er weer overheen kan lopen. De doek is ruim 100 keer wasbaar en heeft een enorm absorberend vermogen. De doek rafelt en pluist niet dus niks staat een schone vloer meer in de weg. Dweilen wordt een stuk makkelijker en je bent er minder tijd mee kwijt.