Op werkdagen voor 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Jaloezieën schoonmaken doe je met SuperShine

Bij het schoonmaken van je woning zijn jaloezieën vaak ware stofvangers. Tijd om aan de slag te gaan en de jaloezieën schoon te maken! Hoe pak je dit echter aan, en moet je speciale maatregelen nemen aan de hand van de verschillende materialen? In dit artikel delen we professioneel schoonmaakadvies, zodat jaloezieën schoonmaken kinderspel wordt.

 Gratis verzending vanaf 25,- /    vanaf 40,- 

Gratis Medium doek cadeau t.w.v €4,99 bij bestellingen vanaf €25,- 🎁

Voorbereiding voor de jaloezieën schoonmaken

Voordat je je houten jaloezieën gaat schoonmaken, is het handigst om de lamellen dicht te doen. Op deze manier overlappen de delen elkaar, waardoor je eenvoudiger iedere plek kunt bereiden. Houd vervolgens het SuperShine schoonmaakdoekje en een stofzuiger bij de hand.

Jaloezieën schoonmaken

Stap 2: Jaloezieën schoonmaken met een vochtige doek

Bij het reinigen van de jaloezieën maak je gebruik van lauw of heet water. Gebruik bijvoorbeeld een allesreiniger bij het lauwe water, om veel viezigheid van de lamellen te verwijderen. Met een zachte, schone doek veeg je zachtjes over de lamellen heen om de jaloezieën niet te beschadigen.

Stap 3: Reinig de jaloezieën van alle kanten

Bij het schoonmaken van de jaloezieën is het belangrijk dat je niet alleen de boven- en onderkant goed reinigt, maar ook tussen de lamellen in. Start hierbij aan de voorzijde. Zodra je deze kant af hebt, maak je de achterzijde schoon. Vergeet daarbij niet om ook de smalle randen en hoeken te reinigen. Lukt het niet om alles schoon te krijgen? Pak dan eventueel een oude tandenborstel erbij om zelfs bij de meest ingewikkelde plekken te komen.

 

Stap 1: Jaloezieën van stof ontdoen

Wanneer je jaloezieën gaat schoonmaken, kun je het beste eerst de raambekleding afstoffen. Als je dit frequent doet, blijven de lamellen er zo lang mogelijk fris en hygiënisch uitzien. Je veegt het stof gemakkelijk van de jaloezieën af met een stofdoekje van Super Shine. Neem hierbij iedere jaloezie stuk voor stuk vast en veeg het stof van het oppervlak af. Houd je ervan om met de stofzuiger aan het werk te gaan? Plaats in dat geval een zachte borstel op de stofzuiger als hulpstuk, zodat je de lamellen van de jaloezieën niet beschadigt. Vervolgens zet je de stofzuiger op de laagste stand. Je start daarna bovenaan en maakt iedere lamel van de jaloezieën stofvrij.

 

microvezeldoekjes

Stap 4: Het drogen van de jaloezieën

Bij het schoonmaken van houten jaloezieën is het belangrijk dat je niet teveel water gebruikt. Als je namelijk een houten lamel te nat maakt, kan het materiaal gaan werken. Dit leidt tot onjuiste afmetingen, waardoor de lamellen niet goed in het raam of bij de deur passen. Zeker als het om maatwerk gaat in je woning, is het van belang om zuinig met het gebruik van water te zijn. Zorg er bovendien op dat je de houten jaloezieën na afloop van het reinigen goed afdroogt. Dit kun je doen met een droge theedoek.

Stap 5: Laat de jaloezieën uithangen

Nadat je de lamellen hebt afgedroogd met een doek, laat je de lamellen goed uithangen. Op deze wijze kunnen de jaloezieën helemaal opdrogen. Je wilt immers voorkomen dat de jaloezieën nog vochtig zijn als je ze opvouwt of -rolt. Dit zorgt namelijk voor schimmelvorming.

Veelgestelde vragen bij het schoonmaken van jaloezieën

Om de hoeveel tijd moet je de jaloezieën schoonmaken, en welke schoonmaakmiddelen heb ik nodig? We zetten de meest gestelde vragen over het reinigen van jaloezieën voor je op een rij:

Hoe vaak dien ik de jaloezieën schoon te maken?

Wij geven als advies om de raambekleding zoals shutters of jaloezieën minstens eenmaal per jaar volledig schoon te maken. De locatie van de jaloezieën speelt hierbij een belangrijke rol. Hangen de jaloezieën bijvoorbeeld in de keuken? Dan bestaat er een grote kans dat deze lamellen eerder vies worden door het bereiden en koken van maaltijden. Deze jaloezieën kun je het beste tweemaal per jaar grondig reinigen. Het afstoffen van de jaloezieën doe je iedere maand.

Welke schoonmaakmiddelen gebruik ik bij de jaloezieën schoonmaken?

Voor het afstoffen van aluminium of houten jaloezieën gebruik je een Super Shine schoonmaakdoekje. Ook kan een stofzuiger handig zijn om het overtollige stof op te zuigen. Beschikken de jaloezieën over hardnekkig vuil? In dat geval maak je het schoonmaakdoekje nat met water, allesreiniger of schoonmaakazijn.

Welke belangrijke tips hebben jullie bij het reinigen van jaloezieën?

Het belangrijkste bij het schoonmaken van jaloezieën, of het nu om aluminium, houten of bamboe lamellen gaat: voorzichtigheid. De jaloezieën zijn kwetsbaar, waardoor ze bij een verkeerde beweging al snel kunnen buigen of breken. Daarnaast zijn de ladderkoorden en -banden gevoelig voor beschadigingen. Zorg daarom dat je de jaloezieën voorzichtig behandelt en geen agressieve reinigingsmiddelen toepast. Je wilt immers niet de verf of het hout aantasten.

Wat moet ik niet doen bij het schoonmaken van jaloezieën?

Wat je te alle tijden moet vermijden bij jaloezieën schoonmaken, is:

  • Allesreiniger meteen op de lamel aanbrengen in plaats van op een schoonmaakdoekje
  • De jaloezieën te hardhandig vastpakken, waardoor het materiaal kan buigen of breken
  • De stofzuiger te hard zetten, waardoor beschadigingen ontstaan
  • De lamellen van de jaloezieën te nat maken, waardoor het lang duurt voordat ze opgedroogd zijn

Wil je meteen aan de slag gaan met het schoonmaken van de jaloezieën? Of wil je een ander schoonmaakkarwei aanpakken, zoals de afzuigkap schoonmaken, de oven schoonmaken of het tv-scherm schoonmaken? Schaf dan vandaag nog de handige Super Shine schoonmaakdoekjes aan via onze website.

Haal onze kwaliteitsdoeken direct in huis

Kortom, onze schoonmaakdoeken zijn onmisbaar in ieder huishouden! Kies voor een handig super schoonmaakpakket om diverse oppervlakken in een handomdraai te reinigen. Heb je vragen voordat je een bestelling plaatst? Neem dan gerust eens contact met ons op door te bellen naar +31 6 44 13 92 81 of door een e-mail te sturen naar info@supershineonline.nl. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden!

Schoonmaakadvies (Blog)

Ramen lappen zonder strepen
Door Karen (SuperShine Team)

Leuke weetjes en feiten over schoonmaken
Door Karen (SuperShine Team)

Het SuperShine team

Mocht je vragen, tips of advies willen hebben met de aankoop van jouw schoonmaakdoekjes. Wij (Esther, Ruud, Karen en Sander) staan voor je klaar om te helpen.

Waar staan wij voor:

  • Een kwalitatief hoogwaardig product
  • Doen wat we zeggen
  • Persoonlijke benadering

Wij zijn bereikbaar per telefoon, social media of mail.