Op werkdagen voor 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Eenvoudig de oven schoonmaken met SuperShine

Je stelt het liefst deze klus zo lang mogelijk uit: de oven schoonmaken. Toch is het zo nu en dan nodig om de aankoekte oven grondig te reinigen. Een vervuilde oven tast immers niet alleen de kwaliteit van de bereide maaltijden aan, maar heeft zelfs nadelige effecten voor je gezondheid. Hoe kun je een aangekoekte oven het beste schoonmaken zonder hier al teveel tijd aan te besteden? SuperShine geeft je handige tips om een aangebakken oven schoon te maken. In dit artikel lees je hoe de oven op een gemakkelijke en snelle wijze weer als nieuw is.

Stap 1: Verwijder kruimels en etensresten bij de oven schoonmaken

Voordat je begint met de aangekoekte oven schoonmaken verwijder je eerst alle bakplaten uit het apparaat. De meeste mensen bewaren in de oven bovendien allerlei bakvormen en ovenschalen. Op welke plek moet je immers anders al deze grote spullen bewaren? De schalen zijn op deze manier uit het zicht, en er is voldoende plek in de oven. Zorg er echter wel voor dat je alles weghaalt, voordat je de oven aanzet. Bij het reinigen van de oven verwijder je naast de spullen ook alle achtergebleven etensresten en kruimels. Met een stofzuiger of kruimeldief haal je tot uit de laatste hoekjes de kleinste kruimels. Vergeet daarbij niet om ook de rand van de ovendeur kruimelvrij te maken.

Stap 2: Reinig de binnenkant van de oven grondig

Nadat je de losse kruimels en etensresten hebt verwijderd, volgt het grondig schoonmaken van de binnenkant van de oven. Met verschillende soorten (natuurlijke) schoonmaakmiddelen maak je je oven weer stralend schoon. We geven hieronder een aantal handige tips:

Oven schoonmaken met soda

Baking soda vormt het perfecte middel om allerlei apparaten in en rondom het huis mee te reinigen. Je doet een klein beetje baking soda op een zachte schoonmaakdoek en wrijft vervolgens over de binnenkant van de oven. Vervolgens laat je de baking soda een aantal minuten intrekken. Daarna veeg je met een vochtige doek over het oppervlak. Hardnekkige vlekken in de aangekoekte oven verwijderen? Laat in dat geval de baking soda een volledige nacht intrekken. De volgende dag is de oven blinkend schoon.

Oven schoonmaken met een vaatwastablet

Het vooruitzicht van urenlang poetsen is voor niemand een pretje. De oven schoonmaken met een vaatwastablet is dan ook een slimme methode om snel en effectief te werk te gaan. Je plaatst een vaatwastablet in een kom water die bestand is tegen de temperaturen in de oven. Vervolgens sluit je de ovendeur en warm je de oven op tot 200 graden Celsius. Het kommetje laat je tien minuten pruttelen in de warme temperaturen. Je haalt hierna de vuiligheid eenvoudig met een vochtige schoonmaakdoek weg.

Oven schoonmaken met azijn

Aanslag in de oven schoonmaken doe je gemakkelijk met azijn. Je verwarmt hiervoor de oven voor op 200 graden Celsius. Daarna plaats je een ovenbestendige kom met heet water en een beetje schoonmaakazijn in de oven. Je laat dit geheel een nachtje staan. De volgende dag verwijder je de aangekoekte resten probleemloos van de oven of bakplaat met ofwel keukenpapier, ofwel een vochtige schoonmaakdoek.

Oven schoonmaken met citroen

Een van de beste natuurlijke reinigingsmiddelen om de oven schoon te maken is een citroen. Je snijdt hiervoor de citroen in parten. Daarna verwarm je de oven voor op 200 graden Celsius en plaats je de citroen voor tien minuten in de oven in een ovenbestendig schaaltje. Door de warmte verdampt het sap van de vrucht. Vervolgens verwijder je de aangekoekte resten eenvoudig met een vochtige schoonmaakdoek.

Oven schoonmaken met ammoniak

Beschik je over een fles ammoniak in huis? Met dit schoonmaakmiddel is het reinigen van een aangekoekte bakplaat in de oven een fluitje van een cent. Je plaatst een schaaltje met ammoniak voor een nacht in de oven. Ammoniak maakt de aanslag zacht, waardoor je het eenvoudig kunt verwijderen. Let er hierbij op om gedurende de nacht een raam open te zetten, aangezien ammoniak een sterke geur heeft.

Stap 3: Maak de bakplaat schoon

Zodra de binnenzijde van de oven weer stralend schoon is, zijn de losse elementen van de oven aan de beurt. Zo kunnen bakplaten ook bijvoorbeeld aangekoekt raken tijdens het verwarmen van gerechten. Om de aangekoekte bakplaat schoon te maken, laat je een laagje water in de plaat lopen. Hier voeg je een druppel schoonmaakazijn bij. Vervolgens plaats je de bakplaat voor vijf minuten in een oven op 200 graden Celsius. Het vuil op de aangekoekte bakplaat komt hier al snel mee los. Daarna spoel je het schoonmaakmiddel van de plaat af en neem je de bakplaat af met een vochtige schoonmaakdoek.

Stap 4: Reinig het ovenrooster

Het lastigste onderdeel van de oven schoonmaken lijkt het reinigen van het ovenrooster. Hier bestaat echter een slimme truc voor. Je plaatst het rooster tussen twee vochtige kranten. Vervolgens verwijdert dit natte papier de vettige aanslag van het rooster. Laat het geheel een nacht liggen. De volgende dag neem je het rooster af met een vochtige schoonmaakdoek af en is het zo goed als nieuw. Een andere methode is om een bak met heet water en wat wasmiddel te vullen. Dit laat je minstens zes uur staan om het ovenrooster schoon te maken.

Stap 5: Maak de ruit van de oven schoon

Om tijdens het bereiden de gerechten in de gaten te houden, is het prettig om af en toe door een schone ruit heen te turen. Je maakt daarom de ovenruit schoon met glasreiniger. Lukt het niet om de aangekoekte etensresten van de binnenzijde van de ruit te verwijderen? Gebruik in dat geval groene zeep. Je wrijft de zeep over het ruitje en plaatst een bak heet water in de voorverwarmde oven. Dit laat je een aantal uren staan met een gesloten ovendeur. Vervolgens verwijder je de resten gemakkelijk met een schoonmaakdoek.

SuperShine voor de beste schoonmaakmiddelen

Bij het reinigen van de oven gebruik je meerdere schoonmaakproducten en schoonmaakdoeken. Met de schoonmaakdoeken van SuperShine heb je zo min mogelijk schoonmaakproducten nodig om de oven volledig te reinigen. Deze professionele schoonmaakdoekjes nemen gemakkelijk hardnekkig vuil op, en zorgen voor een streep loos resultaat. Je kunt hiermee dan ook de oven met enkel water reinigen, zowel de binnen- als de buitenkant. Rvs-materialen en glas worden stralend schoon met de doekjes uit ons schoonmaak pakket. Benieuwd naar onze schoonmaakproducten om onder meer de oven of de afzuigkap schoon te maken? Neem dan gelijk een kijkje in onze SuperShine webshop.